Autóipari beágyazott rendszerek debug interfész alapú tesztelése (Robert Bosch)

2021-2022 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Az autóipari beágyazott rendszerek fejlesztése során a leginkább elterjedt folyamat a V-modell alapú fejlesztés, melynek fontos eleme a termékek különböző szinteken való tesztelése, beleértve a beépített hardver- és szoftverelemek kvalifikációs, illetve integrációs tesztelését is. Ezen rendszerek folyamatosan növekvő komplexitásából adódóan sok esetben szükség van olyan szürkedoboz tesztekre, melyek a termékkel szemben támasztott követelményeket annak belső működésének ismeretében vizsgálják.

Beágyazott rendszerek lévén a termékek egyik alapvető alkotóeleme az alkalmazás-specifikus mikrokontroller és az azon futó szoftver, így a különböző tesztek során szükség lehet a szoftver belső változóinak, állapotának, működésének vizsgálatára is. Erre többek közt lehetőséget nyújt a mikrokontrollereken található debug interfész használata is.

A feladat célja egy beágyazott rendszer debug interfészének vizsgálata, az azzal elérhető funkcionalitások tesztek során való alkalmazhatóságának felmérése, megvalósítása.

 

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • A vizsgálandó termék, illetve az abban található mikrokontroller debug interfésszel kapcsolatos működésének megismerése
  • Az adott mikrokontrollerek tesztelése során használható debuggerek, és azok képességeinek felmérése
  • A tesztek során szükséges funkcionalitások megvalósíthatóságának felmérése
  • A szükséges funkcionalitások integrációja egy létező tesztrendszerbe

Külső partner: Robert Bosch

Maximális létszám: 1 fő

Konzulens

Lengyel László Dr. fényképe

Lengyel László Dr.
Tanszékvezető helyettes, egyetemi tanár

Q.B208.
+36 (1) 463-2870