Mérés-alapú aktív korrekció megvalósítása idiopathias strukturális scoliosis betegek számára korzett

2021-2022 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A gerinc 3D deformitásával együtt élő páciensek konzervatív kezeléséhez tartozik közepes mértékű görbület esetén a fűzőkezelés, ahol a leggyakrabban választott típus a Chêneau-korzett. Népszerűségének oka, hogy képes a benne található pelották segítségével háromdimenziós korrekcióra.

Habár az eszköz fizioterápiás szempontból aktívnak minősül, azaz önkorrekcióra ösztönöz, ennek ellenére komponensei passzívak, így sok esetben nem a várt terápiás kimenetelt hozza. Ennek hátterében a rosszul elkészített eszköz és  annak helytelen viselete húzódik meg, továbbá nem szabad megfeledkezni a korzett gyermekre gyakorolt negatív hatásairól sem.

A hallgató feladata egy olyan korzettbe integrálható beágyazott rendszer megtervezése és elkészítése, amely képes következtetni a nyomásszenzorok által mért erőkből az aktuális testtartásra. A mért adatok kielemzés után a döntéshozás alapját képezik, így az eredmény függvényében közvetlen feedback tud megvalósulni. A feladat magában foglalja az eszköz hardveres és szoftveres megvalósításán túl egy mobilalkalmazás fejlesztését is, ami képes növelni az eszköz hatékonyságát és ergonómiáját.

 

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Mutassa be a Chêneau-korzett felépítését és működését annak minden előnyével és hátrányával.
  • Ismerje meg és sajátítsa el a beágyazott rendszer elkészítéséhez szükséges technológiákat.
  • Tervezze meg és készítse el a rendszer, valamint a tartáselemző szoftvert prototípusát.
  • Készítse el az eszközhöz tartozó mobilalkalmazás prototípusát.
  • Mutassa be az elkészült eszközt működés közben és értékelje a kapott eredményeket.

 

Maximális létszám: 1 fő