Siemens S7-1200 és S7-1500 PLC programozása

2021-2022 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A tanszéken több Siemens S7 1214 PLC használható.

Siemens S7 1214C CPU

A PLC rendelkezik 14 digitális bemenettel, 10 digitális kimenettel, 2 analóg bementtel és 1 analóg kimenettel (bővítőkártya segítségével). A bemenetek különféleképpen konfigurálhatóak: számlálók, megszakítás, stb.

Rendelkezésre áll továbbá egy S7-1500 PLC oktató készlet és egy kezdő készlet is.

Siemens S7-1500 PLC

Alapfeladat a PLC hardver felépítésének és programozásának megismerése!

A PLC-khez IO modulok és KTP700 megjelenítők állnak rendelkezésre. A megjelenítő kapcsán megismerhető a Siemens WinCC HMI megoldása.

Megoldandó egyedi feladatok:

  1. Logikai vezérlők alkalmazástechnikája - alaplabor mérés frissítése: S7-1200 PLC-re kell cserélni a korábbi S7-300 rendszert, és a szükséges átalakításokat el kell végezni a félvezetős, termikus folyamatmodellen, a felesztői-mérési környezeten, frissíteni kell a méréshez tartozó dokumentációt.
  2. Tégely összeállító folyamatmodell fejelsztése: a modell rendelkezésre áll, de hardveres módosításokat kell végrehajtani, hogy biztonsággal használható legyen programozási gyakorlatokhoz. (Ne lehessen tönkre tenni.) Vezérlő szoftver környezet és dokumentáció készítési is szükséges.
  3. Lift modell fejlesztése: a modell rendelkezésre áll, de hardveres módosításokat kell végrehajtani, hogy biztonsággal használható legyen programozási gyakorlatokhoz. (Ne lehessen tönkre tenni.) Vezérlő szoftver környezet és dokumentáció készítési is szükséges.
  4. Közúti kereszteződés vezéléséhez szimulációs környezet elkészítése PLC-HMI felhasználásával. A vezérlési feladat szerepelni fog mérési gyakorlatként. A szükséges dokumentáció elkészítése is szükséges.

 

További feladat grafikus folyamatszimuláció elkészítése! A szimulált folyamat lehet lift, közúti kereszteződés jelzőlámpákkal, gyártósor, stb.

A Siemens TIA portál fejlesztőkörnyezetben lehetőség van ipari megjelenítők szimulálására. Ennek segítségével megismerhetőek a komplex folyamatirányítási és megfigyelési lehetőségek!

Szimulációs feladat megoldható esetleg ethernet kommunikáció és Windows, Linux, vagy QNX környezetben, az adott operációs rendszer grafikus képességeinek felhasználásával, vagy valamilyen alkalmazás környezetében, amelyik biztosítja a megfelelő szolgáltatásokat! (Tanszéki feldatokhoz a PLC-PC együttműködés kialakítása kívánatos!)

A PLC és a PC közötti kommunikációhoz felhasználható hardveres illesztés, vagy valamilyen hálózati kapcsolat (ld. további PLC-vel kapcsolatos témák).

A feladat megosztható és több féléven keresztül végezhető!

A feladat bevezető jellegű. A féléves munka során megismerhetőek a folymatirányítás ipari elemei. Az alapismeretek megszerzése után ipari partnereknél lehet elhelyezkedni!

FONTOS: Az félév elején (1-2 héten) esti (egyeztetett) időpontban bevezető gyakorlat lesz 2-3 alkalommal, ahol meg lehet ismerni a PLC és HMI programozás alapjait. Ennek alapján lehet aztán elvégezni az egyéni munkát.

Maximális létszám: 10 fő