Szoftverfejlesztés interdiszciplináris kutatás támogatásához

2021-2022 tavasz

cv4sensorhub

Téma leírása

Informatikára mindenhol szükség van. Segítségével nagy produktivitást lehet elérni akármilyen szakterületen. Éppen ezért jönnek létre olyan interdiszciplináris kutató csoportok, ahol nem csak az adott szakterület szakemberei vannak jelen, hanem informatikusok és villamosmérnökök, akik a folyamtok automatizálásában és optimalizálásában tudnak segíteni.

A feladat egy gyógyszeripari kutatás támogatása informatikai oldalról. A kutatás célja, hogy tabletták kioldódását határozzuk meg anélkül, hogy ténylegesen feloldanák az adott tablettát. Ehhez rendelkezésünkre állnak a tabletta gyártási paraméterei, valamint a tabletta Raman térképe, ami a tablettát alkotó kémiai komponensek elrendeződését mutatja a tabletta felületének egy részén. Ahhoz, hogy a megfelelő összefüggéseket megtalálhassuk, hogy mik azok a kinyerhető paraméterek, amik legjobban befolyásolják a tabletta kioldódását, részletes analízist kell folytatni, melyhez elengedhetetlen a megfelelő szoftver.

A korábbi félévekben készült egy általános keretrendszer, melynek célja, hogy interdiszciplináris kutatásokhoz lehessen segítségével könnyen és gyorsan szoftvert fejleszteni elsősorban képfeldolgozás segítségével. A féléves feladat, hogy a megismerkedj ezzel a keretrendszerrel és kiegészítsd azokkal a szükséges modulokkal (fájlbetöltés, adatfeldolgozás, UI, ...stb.) amik lehetővé teszik, hogy képes legyen a Raman térképek és kioldódási görbék betöltésére, valamint ezek elemzésére és feldolgozására.

A feladat során megismerkedhetsz a tématerület folyamatban lévő kutatásaival és ízelítőt kaphatsz arról, milyen egy kutatócsoportban dolgozni. A téma jó lehetőséget nyújt arra is, hogy ha megtetszik ez a fajta munka, akkor akár később a kutatásba is becsatlakozhatsz. Arról, hogy miért érdemes kutatási projektben dolgozni, ITT tudsz bővebben olvasni.

Feltételek

  • C# és .NET alapismeretek

Maximális létszám: 2 fő