VR-PR, avagy látványosságok a VR és AR eszköztárral

2021-2022 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A téma célja a széles körben használt VR és AR eszközök PR (public relations, jelen esetben kutatási és fejlesztési munkák népszerűsítése, láthatóvá tétele, reklámozása) célú felhasználása. Vagyis látványos AR/VR alkalmazások fejlesztése, melyek egy konkrét, egyetemhez kapcsolódó projektnek a látványos megjelenítését szolgálják.

A választott platformok között fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a széles körben elérhető eszközök (okostelefon) és a sokkal fejlettebb technológiák (pl. MS HoloLens2) között attól függően, hogy kik a célközönsége az adott látványosságnak.

Altéma: VR vitrin a BME Nukleáris Technika Tanszéke számára

A BME NTI (Nukleáris Technika Intézet) szeretne egy VR technológiával megtámogatott, kiállítási vitrint készíteni, melyben saját projektjeik érdekességei jelennének meg. Ennek az altémának a része a szükséges implementáció mellett az előzetes tervezés is, melynek során a BME NTI lelkes munkatársaival közösen kell felmérni a VR technológiákban rejlő és ebben a feladatban kihasználható lehetőségeket.

Altéma: CT felvételek megjelenítése beton mintatömbökben

A „BetonCT” kutatási téma célja beton minták belső szerkezetének vizsgálata CT felvételek alapján. Nagyon komoly látványosság lenne, ha egy ilyen beton kockára (kb. 30x30cm) ránézve telefon vagy HoloLens segítségével látszanának a belső pórusok, acélszálak, adalék szemcsék. És ez nem csak látványossági, hanem kutatási szempontból is hasznos eszköz lenne, mivel a sokféle információ 3D megjelenítése és minél könnyebb értelmezése nem egyszerű feladat, ebben is sokat tud segíteni egy AR megoldás.

A megjelenítendő tartalom és elegendő markerrel ellátott betonkocka természetesen rendelkezésre fog állni a fejlesztéshez.

Altéma: plakátok és látványosságok az AUT folyosóján

Folyamatos célunk, hogy a tanszéki folyosón legyenek plakátok, melyek az aktuális projektjeinket, kutatási irányainkat mutatják be. Nagyon hasznos tud ez lenni, ha például ipari partnerek jönnek hozzánk és miközben sétálunk velük a folyosón, el lehet nekik mesélni, mennyi mindennel foglalkozunk. (Nem kevés projekt ötlet keletkezett már így.) És ha ezek között a plakátok között lenne néhány, amin van egy-két marker is, egy VR alkalmazás segítségével bárkinek telefonon keresztül is tudnánk látványosságokat mutatni.

 

Maximális létszám: 5 fő