Automatikus teszteset generáló eszköz fejlesztése vasúti fékvezérlő szoftver teszteléséhez

2022-2023 ősz

Szoftver

Téma leírása

A Knorr Bremse Rail Systems Budapest Kft-nél számos eszköz van használatban vasúti fék rendszereket vezérlő, úgynevezett applikációs szoftverek teszteléséhez. Ezek egy jelentős része az automatizált tesztesetek fejlesztését támogatja.

Az egyik eszköz, BlEx (BlendingExcel) definiálja azt, hogy különböző esetekben hogyan kell elosztani a vonaton a kívánt fékerőt, kiszámítja a szükséges fékerőt és a fékmunkahenger nyomásának értékeit kocsinkként vagy forgóvázanként.

A másik eszköz, Looperz egy teszt tervező alkalmazás, amely teszt szcenáriók felállításában ad segítséget a tesztelő kollégáknak. Ezeket a szcenáriókat úgy kell megválasztani, hogy azok reprezentatívan lefedjék a valóságban előfordulható eseteket. Ezekből az esetekből automatizált tesztek generálhatók.

A két szoftvereszköz jelenleg egymástól függetlenül működik, a BlEx által megadott értékeket a tesztelőnek kell a tesztbe átvezetnie. A kettő integrálása a tesztelés automatizáltságát jelentősen növelné.

A mérnökhallgató feladata, hogy az applikációs szoftver tesztelésének elveit, módszertanát megismerje és a fent említett BlEx és Looperz eszközök közötti szoftveres interfészt megtervezze és ezzel kiegészítse a C#/.Net környezetben készült Looperzt.

A fenti feladat komplexitásában túlmutat, hogy a féléves önálló laboratóriumi tantárgy keretében elvégezhető legyen ezért javasoljuk, hogy későbbiekben a hallgató a diplomamunka feladatának tovább vigye.


Külső partner: Knorr Bremse Rail Systems Budapest Kft. - Nagy Dóra

Maximális létszám: 2 fő