Automatizálás Ipar 4.0 alkalmazásával

2022-2023 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A dolgozat alapját a mai automatizálás egyik sarkalatos pontja, a terepi munka optimalizálása adja. Egy üzemben lévő gyárban a fejlesztés nehézkes, illetve igen komoly profitkieséssel járhat a gyártónak. Új berendezések, gyártósorok üzembe helyezése során a leggyakrabban előkerülő hibák az irányító szoftverekben vannak. Erre a problémára nyújt megoldást a virtuális üzembe helyezés módszere. 

A virtuális üzembe helyezés egy termelő létesítmény vagy gép virtuális modelljének tervezését és tesztelését jelenti. Ennek elérése érdekében 3D szimulációt használnak a gyár digitális másolatának létrehozására, amelyet ezután jellemzően az automatizálási rendszerekhez csatlakoztatnak, így lehetővé téve a termelés minden aspektusának virtuális tesztelését még mielőtt a gyártás elkezdődne. 

A  megvalósítandó feladat a virtuális üzembe helyezés módszerének alkalmazása egy Fischertechnik automata magasraktár beüzemeléséhez. A modell működtetéséhez és a PLC program futtatásához rendelkezésre áll egy Siemens S7-1500-as PLC.


Külső partner: Siemens Zrt. - Szabó Richárd

Maximális létszám: 2 fő