Beosztástervezési feladatok kezelését segítő keretrendszer fejlesztése

2022-2023 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

Beosztások készítésére az élet minden területén szükség lehet. Napjainkban is egy aktívan kutatott tématerületről van szó, hiszen nem létezik egy ultimate megoldás, ami minden speciális feladatot és követelményt megoldana. Ezen kutatásokat segítik elő a publikus benchmarkok, melyek valójában egy-egy beosztástervezési feladathoz tartozó nyilvánosan elérhető adathalmazok. Ezek közös jellemzője, hogy egy adott problémára specializálódott bemenetek (pl. ápolónők beosztására - http://www.schedulingbenchmarks.org/nrp/ ), melyek egyre nehezedő kihívásokat tárnak a kutatók elé. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az először a "legkönnyebb" feladatokkal kell megbírkózni, vagyis melyekhez viszonylag könnyen tudnak a kutatók olyan algoritmusokat készíteni, melyek tökéletes beosztást készítenek. Utána pedig fokozatosan "nehezednek" a bemenetek, vagyis egyre nehezebb jó és gyorsan elkészülő beosztást készíteni hozzájuk. (Néhány évente versenyeket is rendeznek abból, hogy ki tud egy adott feladathoz a lehető legjobb beosztást elkészíteni algoritmikusan.) A benchmarkoknál a bemenet mellett fel szokás tünteni a lehető legjobb beosztást ami addig készült, vagy akár azt, hogy mennyi idő alatt sikerült a legjobb beosztást készíteni az adott bemenetből.

Érezhető, hogy elengedhetetlen egy probléma szempontjából, hogy létezzen hozzá publikus adathalmaz, hiszen így érhető el, hogy más kutatók is dolgozhassan egy adott problémán, és egymással versenyezve egyre jobb és jobb beosztások készülhessenek.

Célunk a téma keretein belül egy ilyen publikus adathalmaz kiadása egy speciális (egyetemhez köthető) beosztástervezési feladathoz.
Sokféle módon van lehetőség ebben a projektben részt venni. Létrehozhatsz különböző nehézségű bemeneteket az adott feladathoz. A feladatod lehet akár egy weboldal létrehozása (tetszőleges technológiával), melyre megfelelően struktúrálva publikálni tudjuk az adatokat. Emellett szükség lehet egy olyan funkcióra, mely során a felhasználóknak lehetőségük van egy általuk készített beosztás feltöltésére, melyet az oldal kiértékelni is képes.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a projektben bármelyik feladat, vagy érdekel a téma, de nem tudod melyik részében vennél részt, keress bátran! :)

Kérlek jelentkezés előtt írj nekem egy üzenetet, melyben röviden megírod, hogy miért érdekelne a téma, és ilyen módon tudunk egyeztetni is, hogy van-e még hely a témán.

Maximális létszám: 2 fő