IoT keretrendszerek - ipari adatok feldolgozása

2022-2023 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

A hálózatba kapcsolt eszközök, vagyis a dolgok internete (Internet of Things) alapjaiban változtatja meg az emberek életét, a termelési rendszereket, üzleti modelleket. Az elmúlt években az iparban is elindult egy jelentős digatlizációs folyamat, melynek lényege, hogy a gyártás minden pontján gyűjtünk adatokat, melyeket valós időben feldolgozunk, elemzünk - az adatok alapján jobb döntéseket tudunk hozni, jelentősen tudjuk javítani a termelés hatékonyságát, minőségét. Ezt a folyamatot hívjuk Ipar 4.0-nak.

A téma leírása, feladatok
A feladat keretében meg kell ismerni az adatok gyűjtéséhez, valós idejű elemzéséhez használható technológiákat. Választhatóan, a következő platformok megismerése lehetséges:
 
  • Siemens MindSphere IoT platform;
  • Microsoft Azure IoT platform;
  • Big data / time series adatbázisok használata (hadoop, Influxdb), adatvizualizációs eszközök (pl. Grafana);
 
A munka keretében meg kell ismerni az adott platformot, valamint kisebb minta alkalmazásokat kell elkészíteni. A félévi munka célja, hogy a hallgatók fel tudják dolgozni a "IoT - Adatgyűjtés, adatelemzés ipari környezetben“ téma keretében gyűjtött adatokat valamelyik platformon, valamint lehetőség lesz külső forrásból, valós gyári termelési adatok elemzésére is. A félévet sikeresen teljesítő hallgatók a későbbiekben projekt munkákban is kaphatnak feladatokat.

Feltételek

  • programozási alapismeretek (C, Python)

Maximális létszám: 5 fő