Kis komplexitású veszteséges képtömörítő algoritmusok vizsgálata

2022-2023 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

A feladat célja megismerkedni képtömörítési algoritmusokkal a szakirodalomban, és olyat választani (vagy meglévőt módosítani), mely kis komplexitású: pl. scanline, esetleg blokk alapú, fpga-ra is viszonylag egyszerűen implementálható és elfogadható minőséget és tömörítési arányt biztosít. 

Érdemes megismerkedni a jpeg (veszteséges) működésével, valamint a QOI (Quite OK) veszteségmentes működésével. Utóbbi egy jó kompromisszum minőség, hatékonyság és bonyolultság tekintetében.

Esetünkben a képi adat bayer mintás, tehát nem minden képponthoz tartozik három (RGB) színcsatorna adat, hanem csak egy.

Kiindulásként javasolt irány: QOI implementálása és módosítása bayer minta esetére, valamint megvizsgálni, hogy alapkul a kimenet minősége, ha nem törekszünk bit pontos reprezentációra (1-2 LSB eltérés elfogadható). Ezen túl érdemes megvizsgálni rövidebb visszatekintési távolságot, azonban vertikális irányban is engedélyezni néhány sor különbséget. Párhuzamosítás is megvizsgálható a különböző színcsatornák független kezelésével.

QOI: https://phoboslab.org/log/2021/11/qoi-fast-lossless-image-compression

Maximális létszám: 2 fő