Logikai rejtvény generáló és megoldó algoritmus fejlesztése

2022-2023 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

Logikai rejtvényeknek rengeteg különböző variációja van, melyek közül a legnépszerűbb a sudoku. Nem is gondolnánk, de legtöbbjük valójában egy NP-teljes probléma. Ezek automatikus megoldására számos algoritmus készült már, viszont sokkal izgalmasabb terület egyes rejtvények generálása, melyek egyedi megoldással rendelkeznek. Továbbá a legenerált rejtvény nehézségi szintje is csak nehezen állapítható meg, hiszen jellemzően a számítógépes megoldó algoritmusok teljesen máshogy működnek, mint mikor emberek oldják meg azokat kézzel. A cél viszont az volna, hogy emberek számára megoldható, különböző nehézségi fokú rejtvényeket tudjunk legenerálni.

A téma során egy általad tetszőlegesen választott logikai rejtvény generálására alkalmas algoritmus kitalálása, megtervezése és implementálása a cél, igény esetén akár megfelelő felhasználó felülettel kiegészítve, hogy az elkészült rejtvényeket ki is próbálhassuk kézzel megoldani.

Egyes rejvények esetén lehetőség van akár rejtvény generálása helyett egyes meglévő rejtvények automatikus megoldására (is) algoritmust készíteni. Pl az alap sudoku megoldására számtalan megoldó létezik, viszont egyes összetettebb feltételrendszerrel rendelkező rejtvények esetén egy egyedi megoldás effektív legenerálása sem feltétlenül egyszerű, így ez is tartogathat kihívásokat.

Ebben a félévben erre a témára csak olyan hallgatót tudok fogadni, aki korábban is ezen a témán volt!

Maximális létszám: 4 fő