Microservices architektúrájú alkalmazás fejlesztése Go nyelven

2022-2023 ősz

Szoftver

Téma leírása

És a rövid leírás: 

Az alkalmazásfejlesztés világában az utóbbi évek egyik legelterjedtebb kifejezése a microservice architektúra. Ennek lényege, hogy egy alkalmazást külön processzben futó, egymással lazán összekapcsolt, kisebb szolgáltatásokból építünk fel. Ezt az hívta életre, hogy a napjainkban egyre komplexebb szoftverek hatékony és rugalmasabb működéséhez elengedhetetlen a komponensek szeparálása és a könnyű skálázhatóság.

A microservices egy olyan szoftverarchitektúra, amely minden funkcionalitást külön egységként kezel. A szolgáltatások egymástól függetlenül üzembe helyezhetők, illetve belső működésük rejtett. A különböző szolgáltatások egyszerű mechanizmussal, rendszerint API-k segítségével kommunikálnak.

A diplomamunkám keretein belül kitűzött cél, hogy megismerjem a microservices architektúra működését és lényegét. Továbbá egy olyan alkalmazás készítése, mellyel be tudom mutatni az architektúra előnyeit és a hozzá kapcsolódó technológiákat. Az alkalmazást Go nyelven írom, hiszen ezzel egy gyors, jól skálázódó, kiválóan konténerizálható, kis image mérettel rendelkező alkalmazás írása érhető el.

Maximális létszám: 1 fő