Nagyteljesítményű orvosi lézer termoelektromos hűtésére szolgáló berendezés készítése

2022-2023 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

A lézerek napjainkban rengeteg berendezésben megtalálhatók számtalan kivitelben. A technológia folyamatos fejlődésével ezen eszközök teljesítménye egyre növekedett és használatuk egyre egyszerűbbé vált, aminek következtében az orvostudományban is felhasználásra kerültek, gondoljunk csak a népszerű lézeres szemműtétekre vagy egyéb beavatkozásokra.
Ezekhez az operációkhoz azonban nagyteljesítményű lézerek szükségesek, melyek rossz hatásfokuk miatt nagy hődisszipációval rendelkeznek, megfelelő hűtésük elengedhetetlen a hosszútávú, megbízható működés érdekében.
A szakdolgozatom témája egy orvosi berendezésben található lézerhez olyan hűtőberendezés készítése, mely a kis rendelkezésre álló hely miatt termoelektromos modul segítségével tartja a lézert egy megadott hőmérsékleten.
A lézer hőmérsékletét a benne beépítve található termisztor segítségével mérjük, a termoelektromos modul (Peltier-modul) egy megfelelő meghajtó áramkörön keresztül impulzusszélesség-modulációval kerül meghajtásra, a megfelelő hőmérsékletre történő szabályozás pedig egy szoftveresen megvalósított PID szabályzóval történik majd.
Az áramkör része egy OLED kijelző és néhány nyomógomb a megfelelő beállítások elvégzéséhez. Továbbá a feladat része egy Windows Forms alapú kliensalkalmazás elkészítése a megfelelő diagnosztikai adatok kiolvasásához, paraméterek beállításához.
A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:
• Mutassa be a megvalósított hűtési módszer szükségességét, a felhasználás környezetét
• Válassza ki a megvalósításhoz szükséges termodinamikai elemeket és alkatrészeket
• Tervezzen a feladatot megvalósító áramkört és végezze el annak összeszerelését, programozását
• Készítsen egy Windows Forms alapú kliens alkalmazást, mely segítségével az eszköz vezérelhető, abból különböző paraméterek olvashatók ki
• Mutassa be az eszköz működését szimulált és valós környezetben


Külső partner: Ripecode Kft.

Maximális létszám: 1 fő