Osztályozó fejlesztése (C# vagy Python nyelven)

2022-2023 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

Megérkezik a GLS futár, új előfizetést kötsz a mobilodra vagy bemész a bankba egy új számlát nyitni. Valószínűleg legalább az egyikkel már Te is találkoztál a mindennapjaid során, és szinte biztos vagyok benne, hogy írtál már alá egy ilyen alkalommal valamilyen érintőképernyős eszközön ujjal, vagy jobb esetben aláírópadon spéci tollal. És valószínűleg ezután azt is megállapítottad, hogy amúgy nem is így írsz alá, de ez a téma szempontjából kevésbé releváns. :) Ha érdekel, hogy mi történhet ezután az aláírásoddal, és az ilyen papírmentes ügyintézés milyen lehetőségeket rejt magában, akkor jó helyen jársz. De akkor is érdemes továbbolvasnod, ha még nem gondolkoztál ezen.

Online aláíráshitelesítés során nem az aláírásoknak a szkennelt képével dolgozunk, hanem egy digitális eszköz által rögzített tulajdonságaival. Ennek köszönhetően a koordináták mellett akár a nyomást, időt, a toll forgásszögeit, vagy bármilyen ezekből kiszámítható egyéb tulajdonságot használhatunk az aláírások vizsgálata során. 

Az aláíráshitelesítés célja, hogy szoftveresen döntést hozzunk az említett módon rögzített kézi aláírásokról, hogy eredetiek-e. Ez tulajdonképpen egy osztályozási probléma. A döntési folyamat számos lépésből áll, kezdve az aláírások begyűjtésétől, az anomáliák szűrésén és az adatok előfeldolgozásán át, egészen magáig az osztályozásig, amely szintén akár többlépcsős is lehet. Persze nem árt olykor a döntést validálni, és az így kapott eredményeket elemezni az osztályozó hatékonyságának meghatározása érdekében.

A téma keretein belül az aláíráshitelesítés alapjaival van lehetőséged megismerkedni, az osztályozási lépésre fókuszálva. A feladatod első sorban egy osztályozó megvalósítása, amely képes egy aláírás eredetiségéről dönteni, és valamilyen formában visszaadni, hogy a kérdéses aláírás eredeti vagy hamis. Ehhez természetesen kapsz segítséget, támpontokat, megismerhetsz meglévő elméleteket, amit implementálhatsz, de akár az alapok megismerése után a saját ötleteidet is örömmel fogadom.

A téma C# vagy Python nyelven egyaránt végezhető. C# választása esetén rendelkezésedre áll egy tanszéki fejlesztésű keretrendszer használata is, ami a kezdeti fázisban gyorsíthatja a munkádat, és aminek akár a Te osztályozód is a része lehet a későbbiekben. A téma elvégzéséhez az aláíráshitelesítés előzetes ismerete nem szükséges, a nulláról fogjuk felépíteni a tudásodat ezen a területen. 

TDK témának is alkalmas.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, és/vagy bármilyen kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban keress bizalommal! :)

Maximális létszám: 4 fő