Szoftverfejlesztés BLE alapú véroxigénszint és pulzusmérő szenzorhoz

2022-2023 ősz

Szoftver

Téma leírása

nagyobb teret biztosít a viselhető egészségügyi monitorozó rendszerek mindennapos használatára. Az igények és lehetőségek kiaknázásán túl a viselhető elektronikán alapuló szenzorok fontos segítséget adhatnak az egészségünk megőrzésére irányuló fáradalmas munkában.

A hallgató feladata egy olyan BLE alapú szenzor beágyazott szoftveres komponenseinek és koncepciójának megalkotása, amely két alapvető biomarker mérését is lehetővé teszi. Az egyik a pulzusszám, amit a sport világától egészen az orvosi diagnosztikáig szinte minden terület képes hasznosítani. A másik a véroxigénszint, ami különböző, főleg tüdőt érintő, légúti megbetegedések esetén fontos mérőszám lehet. Vezetéknélküli kommunikácoó segítségével szükséges a PPG jeleket eljuttatni egy adatgyűjtőhöz és feldolgozni mikrokontrolleren (véroxigénszint és pulzusszám kalkuláció). A prototípus eszközt vizualizációs megoldásokkal és referenciaszenzorok segítségével szükséges tesztelnie annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk annak megfelelő működéséről.

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

 

  1. Elemezze a Bluetooth Low Energy vezetéknélküli adatkommunikáció használatának lehetőségét egészségügyi adatok továbbítására egy mérőeszköz és egy adatgyűjtő között! Vizsgálja meg a kommunikáció titkosításának előírásait egészségügyi adatok esetén!
  2. Tervezze meg a használandó protokollt és készítse el az adatkommunikáció megvalósításához szükséges szoftverkönyvtárat mikrokontrolleres környezetben: adat streaming, parancsok és jelentések! Tesztelje a kommunikációt sebesség és adatvesztés szempontjából!
  3. Egészítse ki az elkészített szoftvert egy PPG szenzor driverével és használja a vezetéknélküli kommunikációt a szenzor adatainak elküldésére! Implementáljon egy a szenzor jeleit feldolgozó algoritmust, amely SpO2 és Heart Rate biomarkerek számítására képes!
  4. Végezzen teszt méréseket a rendszer működésének igazolására adott referencia szenzorok és vizualizáció segítségével!

Külső partner: Zorobe Soft Electronics Kft

Maximális létszám: 1 fő