Intelligens energia merő és optimalizáló rendszer kialakítása Siemens eszközökkel

2022-2023 ősz

Szoftver

Téma leírása

A diplomamunka az Evosoft Hungary Kft EvoGreen kezdeményezésének keretein belül  kapott létjogosultságot. Az EvoGreen programban a vállalat a globális fenntarthatóság jegyében tesz lépéseket.

 

Az cég laborjaiban számtalan PLC-rack található, amelyeken több tucat PLC cpu illetve modul van. A rackek illetve a tesztpc-k az év jelentős részében a munka gördülékeny végzése végett áram alá vannak helyezve. Egy rack felkapcsolása viszonylag időigényes folyamat és ha csak egy apró részletet szeretnénk megnézni nem éri meg manuálisan ki/be kapcsolgatni, arról nem is beszélve, hogy otthoni munkavégzés esetén távolról nem is lehetséges.

 

A diplomamunka keretein belül a hallgató egy megfelelő Energyméter-t fog üzembe helyezni egy tesz rack-en. Az Energyméter által szolgáltatott adatokat a Siemens Industrial Edge nevű szoftverében dolgozza fel. Megoldást talál egy olyan automata rendszer kialakítására, amivel bizonyos inaktív eltelt idő után automatikusan kikapcsolja a rack-en található eszközöket. Illetve az eszközöket a munkavégzésen kívüli időtartamra szintén kikapcsolja (hétvégék, éjjeli órák). Az így megtakarított energia mennyiséget az Industrial Edge szoftver segítségével kiszámítja.


Külső partner: evosoft Hungary Kft. - Genedics Norbert

Maximális létszám: 2 fő