Virtuális üzembe helyezés Siemens NX szoftverrel

2022-2023 ősz

Nincs megadva

Téma leírása

Napjainkra az automatizálás a hétköznapi élet számos területének meghatározó része lett. Erre példa a nap mint nap használt lift vagy metró. Legmeghatározóbb szerepe mégis az iparhoz köthető, ahol szerteágazóan szinte minden területet érintően megjelentek az automatizált folyamatok. A folyamatokkal együtt az ezekhez szükséges PLC-k és kiegészítő rendszerek is elterjedtek. Ilyen területek például a gyógyszer, az autó, a gép, valamint a hadi és élelmiszeripar.

A fenti folyamatok kapcsán megjelent az igény a rendszerek továbbfejlesztésére, amely lehet optimalizálás vagy bővítés. Ezen módosítások valóságban való kipróbálása magas költségeket vonhat maga után, hiszen szükséges hozzá a folyamat leállítása, amely minél hosszabb időt igényel annál költségesebb. Ezen állási idő növekedhet, amennyiben a megtervezett rendszeren még további változtatások szükségesek a beüzemelés közben.

Az említett problémára jelent megoldást a virtuális beüzemelés, amellyel képesek vagyunk a virtuális térben megrajzolt gyártósoron módosításokat végezni. Ezen változtatásokat pedig szoftverbe ágyazott szimulációs környezetben tesztelni. Lehetőségünk van megfigyelni azt, hogy a kívánt változtatások az általunk elvártakkal megegyező eredményt hoz létre. Ezáltal az ezt követő valós beüzemelési fázis jelentősen lerövidülhet.

Számos módja létezik a virtuális üzembe helyezésnek, amelyekben közös, hogy szükséges a gépészeti modellje a szimulálandó rendszer elemeinek. Erre az egyik mód a szokásos CAD szoftverek alkalmazása, például a dolgozatban használt SIEMENS NX. Ezen gépészeti modellek elkészítését követően meghatározhatunk szenzorokat és aktuátorokat a folyamathoz, illetve fizikai mennyiségeket rendelhetünk az alkatrészekhez. A következő lépés a kinematikai modell elkészítése, amelyre számos mód létezik. Az egyik lehetőség a szoftveren belül megírt objektum orientált szöveges és grafikus programozási környezet. További lehetőség egy PLC-re megírt vezérlő kód használata, ebben az esetben szükség van egy a modellek és a PLC program között interfészként funkcionáló szoftverre is. A dolgozat kitér több fenti megoldási módszerre is.

A diplomamunka részét képezi a virtuális üzembehelyezéshez szükséges szoftverek megismerése. Egyrészt a SIEMENS NX, amely a gépészeti, illetve kinematikai modell elkészítéséhez szükséges. Másrészt a TIA Portal, mint a PLC programozás környezete, illetve a SIMIT, amely pedig a korábbi két szoftver között teremtene kapcsolatot

A diplomamunkám során a korábbi megismerési fázis után egy tetszőleges rendszerhez készítek el egy gépészeti és kinematikai modellt a SIEMENS NX szoftverben. Ezen modellekre épülve több technológiát is bemutatnék. Egyrészt a szoftverbe épített szöveges és grafikus programnyelveket, másrészt a PLC programkód révén vezérelt módszert.


Külső partner: evosoft Hungary Kft. - Kávainé Delesega Imola

Maximális létszám: 2 fő