A nyersolaj tulajdonságainak becslése mágneses magrezonanciával

2022-2023 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A petrolkémiában az alapanyagok tekintetében sokféle kőolajtermék érhető el a piacon. A különböző kőolajtermékek eltérő összetételűek, ami azt jelenti, hogy ezek a termékek különböző alapanyagokból állnak. A finomítói szerkezetek jellemzően egy bizonyos márkájú kőolajhoz, az összetevők meghatározott összetételéhez vannak optimalizálva. A nem megfelelő típusú olaj vásárlása problémákat okozhat a termelésben, és károsíthatja a finomító szerkezetét. Például a túl sok kén károsíthatja a katalizátort. A könnyebb nyersanyagok kevesebb légköri maradékot és nagyobb mennyiségű könnyű desztillációs terméket (nafta, ….) tartalmaznak, ami működési korlátokat okozhat, ha a finomító szerkezete nem elég rugalmas. Általánosságban elmondható, hogy a rossz összetétel nyereségkieséshez vezet, például leállások, megnövekedett energiafogyasztás miatt.

A fenti okok miatt fontos, hogy megbízható információkat szerezünk a megvásárolni kívánt olajról. Jelenleg a nyersolajtermékekhez tartozik egy assay. A vizsgálat leírja az ilyen termékek alapvető tulajdonságait. Egy vizsgálati példa megtalálható a következő helyen:
https://corporate.exxonmobil.com/crude-oils/crude-trading/assays-available-for-download

Jelenleg a vizsgálatban bemutatott komponens koncentrációkat gázkromatográfia segítségével becsüljük meg. Ez a technika megbízható, de alkalmazása viszonylag magas költségekkel is jár. Ennek a projektnek a célja a Nukleáris Mágneses Rezonancia (NMR) bevonása, hogy költséghatékonyabb megoldást kínálhasson, miközben magas színvonalú becsléseket biztosítson. A becsléseket gépi tanulási (valószínűleg mélytanulási) technikákkal számítják ki.

A hallgató gépi tanulási algoritmusokon fog dolgozni, ami magában foglalja

  • adatgyűjtés (mérés),
  • az adatok előfeldolgozása (tisztítás, formázás),
  • feltáró adatelemzés,
  • algoritmus fejlesztés.

Maximális létszám: 5 fő