Elosztott mérőrendszer szoftver és hardver oldali továbbfejlesztése

2022-2023 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Nyomásszenzorok méréstechnikája számára vákuum pumpák állítják elő a szükséges nyomást a Bosch tesztlaborjában az egyes mérőhelyeknél.

Az alapfeladat ezen eszközök felvett áramát és előállított nyomását naplózni. Ehhez PCB-t kell tervezni adott modulok felhasználásával.

Továbbá felmerült az igény, hogy ugyanezen a PCB-n legyen megvalósítva a vákuum pumpák ki-be kapcsolása is. Ez hardveres és szoftveres módosítást, fejlesztést igényel a - már létrehozott, tesztfázisban lévő - rendszerben. 

- A pumpák ki- és bekapcsolását a labor PC-ken futó, C-nyelven írt méréstámogató alkalmazás módosításával kell elérni, majd a PCB-n elhelyezett ESP32 mikrokontrollerrel feldolgozni és megvalósítani az eszköz kapcsolását.

 - A feladat monitorozás/mérés részének alapját egy C# alkalmazás adja, amely feldolgozza az egyes pumpáktól MQTT protokollon keresztül érkező adatokat.

A hallgatónak feladata a szoftver tesztelése és kibővítése a labor igényeihez igazodva a teljeskörű bevezetés érdekében.

 - A feladathoz PCB tervezés is tartozik, Altium fejlesztőkörnyezetben. A mikrokontrolleren, nyomásmérő szenzoron és árammérő modulon kívül a hallgatónak kell megválasztania a szükséges komponenseket, ideértve a tápellátást és a pumpák kapcsolásának kivitelezését is.

Továbbá meg kell tervezni egy érintésvédelmi szabványoknak megfelelő tárolási formát a PCB és a hozzátartozó árammérő modul számára.


Külső partner: Robert Bosch Kft.

Maximális létszám: 1 fő