IoT keretrendszerek - Siemens Mindsphere

2022-2023 tavasz

Szoftver

Téma leírása

A hálózatba kapcsolt eszközök, vagyis a dolgok internete (Internet of Things) alapjaiban változtatja meg az emberek életét, a termelési rendszereket, üzleti modelleket. Az elmúlt években az iparban is elindult egy jelentős digatlizációs folyamat, melynek lényege, hogy a gyártás minden pontján gyűjtünk adatokat, melyeket valós időben feldolgozunk, elemzünk - az adatok alapján jobb döntéseket tudunk hozni, jelentősen tudjuk javítani a termelés hatékonyságát, minőségét. Ezt a folyamatot hívjuk Ipar 4.0-nak.

A téma leírása, feladatok
A feladat keretében meg kell ismerni az adatok gyűjtéséhez, valós idejű elemzéséhez használható technológiákat, valamint az IoT platformok szerepét, működését. 
 
A gyakorlati munka keretében meg kell ismerni a Siemens MindSphere IoT platformot, erre kisebb minta alkalmazásokat kell elkészíteni. A félévi munka célja, hogy a hallgatók fel tudjanak dolgozni IoT eszközökkel (pl. ESP32, Arduino, stb.) gyűjtött adatokat a Mindsphere platformon.

A félévet sikeresen teljesítő hallgatók a későbbiekben (de akár már a félév során is)  az oktatásban, vagy projekt munkákban is kaphatnak feladatokat.

Feltételek

  • programozási alapismeretek (C, Python)

Maximális létszám: 5 fő