Ipari érzékelő fejlesztése Ethernet interfésszel

2022-2023 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Az ipari automatizálás eszközei többnyire valamilyen egyszerű vezetékes adatátvitelt alkalmaznak, úgy mint NO/NC kapcsoló, áram vagy feszültség kimenet, azonban napjaink hálózati trendjei mellett, egyre inkább háttérbe szorulnak, és előtérbe kerülnek a hálózatba integrálható, már az ipari automatizálási rendszer végpontjain is komplex méréseket ellátó, okos szenzorok. Egy ilyen modern szenzor megvalósítására kézenfekvő interfészt jelenthet az ethernet alapú adatátvitel, melyet jól mutat az a tény is, hogy nem régiben elindult ennek kétvezetékes szabványosítása is, kifejezetten ilyen jellegű alkalmazásokat célozva meg.

A hallgató feladata egy ethernet interfésszel ellátott szenzor hardver és szoftver fejlesztése. Az érzékelő elem tetszőlegesen megválasztható, mely jelenthet induktív, optikai, kapacitív, ultrahangos, vibráció vagy mágneses szenzort.

  1. Áttekinteni a kiválasztott mérési elv vonatkozó szakirodalmát
  2. Áttekinteni az ethernetre épülő protokollokat, és kiválasztani a szenzorhoz és az ipari rendszerekhez legjobban illeszkedőt
  3. Definiálni a fejlesztendő szenzor funkcióit
  4. Hardverfejlesztés
  5. Beágyazott szoftverfejlesztés
  6. Tesztelés
  7. Dokumentáció

A téma felvétele előtt személyes konzultáció szükséges.

(A kiíró cég veszprémi, de budapesti irodával is rendelkezik. A munkavégzés módja és helyszíne, a személyes konzultációk gyakorisága a folyamat elején egyeztetésre kerül.)


Külső partner: Balluff Elektronika Kft.

Maximális létszám: 1 fő