Kontaktus nélküli közeltéri adatátvitel

2022-2023 tavasz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Szenzorainkban és hálózatainkban egyre gyakrabban előforduló igény, hogy valósidőben nagy sávszélességgel tudjunk elektromos kontaktus nélkül is két irányban adatot továbbítani két közeli egység között. Erre hol az elektromos leválasztás, hol a mechanikai szabadság érdekében van szükség. Nehézséget jelent, hogy ennek a kommunikációnak a termék alapfunkcióit nem befolyásokva, számos konstrukciós ill. anyagminőségi korlátozás mellett kell megvalósulnia, akár az egységek közötti vezetékmentes energiaátvitellel is együtt élve. Van úgy, hogy tudunk NFC-t vagy hasonló technológiát alkalmazni, de ahol ez nem lehetséges, más megoldásokat keresünk.

A hallgató feladata új adatátviteli megoldások tesztelése különféle, a termékekben és alkalmazásokban jellemző környezetben. Előképzettségtől, specializációtól függően üzemelési környezet tervezése, felépítése, elektronikus és elektromágneses tervezés, tesztelés, ehhez firmware programozása.

Előnyök: megismerkedhet számos termékünk működésével alkalmazástechnikájával, az adatátvitel (optikai, mikrohullámú, stb.) fizikai rétegének fizikájával, elektronikájával, összefüggéseivel.

Kockázat: olyan új megoldásokkal találkozhat, melyek még a gyártóknál is a piacra bocsájtást megelőző fázisban vannak.

A téma felvétele előtt személyes konzultáció szükséges.

(A kiíró cég veszprémi, de budapesti irodával is rendelkezik. A munkavégzés módja és helyszíne, a személyes konzultációk gyakorisága a folyamat elején egyeztetésre kerül.)


Külső partner: Balluff Elektronika Kft.

Maximális létszám: 1 fő