Villamosenergia-monitorozó és elemző komponens ipari interfésszel

2023-2024 ősz

Hardver (és szoftver firmware)

Téma leírása

Villamos eszközeink a betáplált elektromos energiát alakítják át számunkra hasznos működéssé. Az eszközünk által felvett áram, az általa keltett ingadozások, zavarok jellemzőek úgy magára a működésre, mint az abban résztvevő alkatrészek igénybevételére és állapotára: nyomot hagynak a szikrázó áramszedők, a kiegyensúlyozatlan motoralkatrészek, de a hiányos kenésű vagy szoruló alkatrészek mozgatásakor felvett megnövekedett nyomatékot eredményező áram is. Az analízishez, az alap statisztikai elemzések mellett így hozzá tartozik az mérendő elektromos jelek idősoros és spektrális elemzése, mintázatok felismerése is. Egy felügyeleti rendszer számára egy nem csak érzékelő, de analitikai előfeldolgozást végző szenzor megkönnyíti az anomáliák detektálását és a hibaállapotok korai felismerését, így csökkenthetők a nem kívánt leállások és a selejt termelése.

A hallgató feladata egy ilyen érzékelőmodell elkészítése egy meghatározott elektromosteljesítmény-tartományra, a Balluffnál más meglévő jelfeldolgozás és adatreprezentáció alkalmazása és a szükséges algoritmusok és szoftverfunkciók kifejlesztése, valamint a megoldás demonstrációja szimulált hibaállapotok bemutatásával.

A munka során az alábbi ismeretekben lehet elmélyülni, tapasztalatot szerezni: nyáktervezés, analóg és digitális hardver ismeret, forrasztás, méréstechnika, fizika, beágyazott szoftverfejlesztés.

A téma felvétele előtt személyes konzultáció szükséges.

(A kiíró cég veszprémi, de budapesti irodával is rendelkezik. A téma teljesíthető Budapesten is, de néhány alkalommal látogatást kell tenni Veszprémben is. A munkavégzés módja és helyszíne, a személyes konzultációk gyakorisága a folyamat elején egyeztetésre kerül.)


Külső partner: Balluff Elektronika Kft.

Maximális létszám: 1 fő