Aláíráshitelesítő rendszer fejlesztése (C# vagy Python nyelven)

2023-2024 tavasz

Szoftver

Téma leírása

Megérkezik a GLS futár, új előfizetést kötsz a mobilodra vagy bemész a bankba egy új számlát nyitni. Valószínűleg legalább az egyikkel már Te is találkoztál a mindennapjaid során, és szinte biztos vagyok benne, hogy írtál már alá egy ilyen alkalommal valamilyen érintőképernyős eszközön ujjal, vagy jobb esetben aláírópadon spéci tollal. És valószínűleg ezután azt is megállapítottad, hogy amúgy nem is így írsz alá, de ez a téma szempontjából kevésbé releváns. :) Ha érdekel, hogy mi történhet ezután az aláírásoddal, és az ilyen papírmentes ügyintézés milyen lehetőségeket rejt magában, akkor jó helyen jársz. De akkor is érdemes továbbolvasnod, ha még nem gondolkoztál ezen.

Az aláíráshitelesítés célja, hogy szoftveresen döntést hozzunk az említett módon rögzített kézi aláírásokról, hogy eredetiek-e. Ez tulajdonképpen egy osztályozási probléma. A döntési folyamat számos lépésből áll, kezdve az aláírások begyűjtésétől, az anomáliák szűrésén és az adatok előfeldolgozásán át, egészen magáig az osztályozásig, amely szintén akár többlépcsős is lehet. Persze nem árt olykor a döntést validálni, és az így kapott eredményeket elemezni az osztályozó hatékonyságának meghatározása érdekében.

A téma keretein belül lehetőséged van megismerkedni az aláíráshitelesítés alapjaival. A konkrét feladatod egy ilyen rendszer megtervezése és megvalósítása lenne, amely képes egy aláírás eredetiségéről dönteni, és valamilyen formában visszaadni, hogy a kérdéses aláírás eredeti vagy hamis. Ehhez természetesen kapsz segítséget, támpontokat, megismerhetsz meglévő elméleteket, amit implementálhatsz, de akár az alapok megismerése után a saját ötleteidet is örömmel fogadom. A munkád tipikusan a hitelesítési folyamat egy általunk közösen meghatározott lépésére fókuszálna, de lelkesedés és idő függvényében akár minden elemében is elmélyedhetsz a későbbiekben.

A téma C# vagy Python nyelven egyaránt végezhető. C# választása esetén rendelkezésedre áll egy tanszéki fejlesztésű keretrendszer használata is, ami a kezdeti fázisban gyorsíthatja a munkádat, és aminek akár a Te munkád is a része lehet a későbbiekben. A téma elvégzéséhez az aláíráshitelesítés előzetes ismerete nem szükséges, a nulláról fogjuk felépíteni a tudásodat ezen a területen. 

TDK témának is alkalmas.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, és/vagy bármilyen kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban keress bizalommal! :)

Maximális létszám: 7 fő