Beosztástervezés igazságosságának vizsgálata

2023-2024 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Csak olyan hallgatót tudok fogadni, aki korábbi félévben már dolgozott a témán!


Az igazságosság kérdésköre manapság egyre nagyobb teret kap, nemcsak gazdasági, társadalmi és jogi kérdésekben, hanem az informatikában is. Gondoljunk akár csak a döntéstámogató rendszerekre, ahol fontos szempont, hogy igazságos szempontok mentén határozzák meg a megfelelő döntést, és kérdéskör szempontjából nem releváns változók ne befolyásolják az informatikai rendszerek működését. (Pl. egy banki rendszerben, melyben azt akarjuk eldönteni, hogy egy adott embernek adhat-e a bank hitelt vagy sem, lényegtelennek kellene lennie, hogy az ügyfél nő vagy férfi; mégis az a tapasztalat, hogy nem feltétlenül kezelik a rendszerek egyenrangúak a különböző nemeket, rasszokat, stb.)

Beosztások készítése során is felmerülhet az igazságosság kérdése, ugyanis intuitíven elvárnánk, hogy mindenki szempontjából igazságos beosztás készüljön. Azonban azt tapasztaljuk, hogy gyakorlati feladatok esetén ezt nem is olyan könnyű elérni, mert sajnos nincs egy általános fogalom/definíció arra, hogy mikor is nevezhetünk egy beosztást igazságosnak.

A téma ezt a rendkívül érdekes és napjainkban egyre relevánsabb kérdéskört taglalja. Elsősorban azoknak ajánlom a jelentkezést, akik szeretnek a dolgok mélyére ásni, hiszen itt szó szerint "vizsgálódásról" van szó, utánajárunk, hogy milyen módszerekkel, eljárásokkal lehetséges egyáltalán az igazságosság definiálása.

A téma jellegéből adódóan inkább kutatósabb irányultságú, így érdeklődés esetén később akár TDK dolgozatig is vihető.

Maximális létszám: 3 fő