Biztonságos autóipari szoftverfrissítés kriptográfia alkalmazásával

2023-2024 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Az autóiparban a járművek beágyazott rendszereinek megbízható és biztonságos szoftverfrissítése létfontosságú. Ezek a frissítések lehetővé teszik a gyártók és beszállítóik számára a hibák kezelését, a funkciók javítását és az iparági szabványokhoz való alkalmazkodást fizikai visszahívások nélkül. A begyázott szoftvernek feladata, hogy ellenőrizze a frissítés hitelességét és integritását, csökkentve ezzel a manipuláció és az engedély nélküli módosítások kockázatát. Egy jól felépített boot rendszer, olyan fontos része a végső, már szériagyártásba került terméknek, mint maga a funkció, amelyért az adott beágyazott rendszer felelős.

A kriptográfia erős mechanizmust nyújt a szoftverfrissítések integritásának és hitelességének biztosításához. A kriptográfiai technikák alkalmazása, mint a digitális aláírás, biztonsági kulcsok, adat kompresszió, ellenőrző összegek számítása mind egyre nagyobb jelentőséggel bírnak és megkerülhetetlen részei az autóipari szoftverfejlesztésnek.

A hallgató feladata elmélyülni a biztonságos szoftverfrissítés és kriptográfia területén és összehasonlítani a különböző lehetséges megoldásokat a bootloader és az applikáció frissítés kapcsán is. A megoldások összehasonlítása után a hallgatónak ki kell választania egy, az általa kitalált demó alkalmazás szempontjából ideális folyamatot, be kell mutatnia rendszerszinten az egyes részfolyamatokért felelős elemeket. Egy általa választott és elérhető fejlesztő eszközön - figyelembe véve annak hardveres kriptográfiai képességeit – meg kell valósítania a kiválasztott megoldást, elemeznie annak esetleg hiányosságait és javaslatot tenni a rendszer további fejlesztési lehetőségeire.

Nem követelmény, hogy a kiválasztott mikrokontroller rendelkezzen hardveres, kriptográfiát segítő modullal, ha a hallgató úgy ítéli meg, szoftveres megoldást is válaszhat.

A feladat megoldásához a hallgató a Continental AI Development Center munkatársaitól kap segítséget.

Ha érdeklődsz a téma iránt, akkor jelentkezés előtt mindenképpen vedd fel a kapcsolatot Sik Dáviddal emailben, téma, képzési szint, szak és a tervezett projekttárgy feltüntetésével.


Külső partner: Continental Autonomous Mobility Hungary

Maximális létszám: 1 fő