IoT - Gyártás monitorozás

2023-2024 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Az Ipar 4.0 Technológiai Központban (TK) számos demó alkalmazás, úgynevezett szcenárió található, melyekkel az ipar 4 megoldásokat mutatjuk be a látogatóknak.

A megvalósítandó feladat egy ilyen demó fejlesztése (átalakítása). Cél, hogy a demót úgy alakítsuk ki, hogy az a későbbiekben éles üzemben is alkalmazható legyen, ezért minőségi munkát várunk el!

A feladat kiírás mellett közzéteszünk ösztöndíj pályázatot is, azok a hallgatók, akik ezt elnyerik, plusz minőségi munkáért cserébe anyagi juttatásban is részesülhetnek!

A fejlesztendő megoldás:

Gyártás monitorozás.

A gyártás szimulációjához egy valós ipari modellt építettünk, ez egy PLC-vel vezérelt szervo motor, ami magát a gyártó gépet helyettesíti. A motor egy kis matchboxot forgat, amire egy fémlemez van ráhelyezve, ami egy mágneses érzékelő előtt elhaladva szimulálja a gyártást. Egy körbefordulás jelenti egy termék elkészültét. A körbefordulás mindig azonos sebességgel történik meg, viszont két fordulat közti idő Gauss eloszlás szerint változik. Ha egy kiugró értéket észlelünk (előre definiált szóráson kívül eső), akkor selejt keletkezik.

Az adatgyűjtés, ill. bizonyos esetekben a termelésbe való beavatkozás egy Raspberry PI és egy sensor bord segítségével történik, ami a PLC-vel áll kapcsolatban. A gyűjtött adatokat a PI MQTT protokoll segítségével továbbítja a feldolgozó számítógépnek.

Az adatfeldolgozás gyakorlatilag bárhol történhet egy szerver számítógépen. A demó kompakt, tetszőleges helyen történő bemutathatósága érdekében, egy mini PC-t helyeztünk el a demóban, ami az adatgyűjtő és feldolgozó backend alkalmazást, valamint az adatmegjelenítő frontend alkalmazásokat (operátori + vezetői) futtatja. Az operátori frontend egy Androidos tableten kell megjelenjen, míg a vezetői a mini PC-re kapcsolt monitoron, Chrome browserben.

A konkrét feladat a téma keretében az adatfeldolgozást végző backend és adatmegjelenítő frontend alkalmazások megtervezése, fejlesztése, tesztelése és az elkészült rendszer dokumentálása. Szükség esetén, a Raspberry PI-n futó alkalmazás módosítása, finomhangolása.

A feladat része még, hogy a backend alkalmazást összekössük a TK-ban üzemelő beléptető rendszerrel. Ahhoz, hogy az operátor gyártást tudjon indítani, azonosítania kell magát egy kártyával. A backendnek ellenőrizni kell, hogy az adott kártyához tartozó személy jogosult-e a gépet használni.

 

További infó az Ipar 4.0 Technológiai központban - I ép. fsz. 017.

A jelentkezéshez személyes egyeztetés szükséges!

Feltételek

  • linux, MQTT, Influx db, frontend / backend fejlesztés tapasztalat

Maximális létszám: 3 fő