IoT - Gyártási cella felügyelet

2023-2024 tavasz

Szoftver

Téma leírása

Az Ipar 4.0 Technológiai Központban (TK) számos demó alkalmazás, úgynevezett szcenárió található, melyekkel az ipar 4 megoldásokat mutatjuk be a látogatóknak.

A megvalósítandó feladat egy ilyen demó fejlesztése (átalakítása). Cél, hogy a demót úgy alakítsuk ki, hogy az a későbbiekben éles üzemben is alkalmazható legyen, ezért minőségi munkát várunk el!

A feladat kiírás mellett közzéteszünk ösztöndíj pályázatot is, azok a hallgatók, akik ezt elnyerik, plusz minőségi munkáért cserébe anyagi juttatásban is részesülhetnek!

A fejlesztendő megoldás:

Gyártási cella felügyelet.

A demó egy üzem különböző szintjein történő valós idejű adatgyűjtést és megjelenítést kíván bemutatni. A 3 különböző szint:

  • munkagép,
    itt az operátor (munkás) számára lényeges adatok kerülnek megjelenítésre;
  • gyártási cella,
    egy cella több gépet foglal magába, itt a műszakvezető számára lényeges adatokat kell megjeleníteni (milyen termék van gyártásban, a gyártási tervhez képest hogyan állunk stb.);
  • teljes üzem / gyár szintje,
    itt a termelési vezető számára szükséges felületet kell megvalósítani – tetszőleges cella / gép lekérdezése, termelési statisztikák készítése stb.

A gyártást egy alkalmazás – gyártás szimulátor program – kell, hogy helyettesítse, azzal kiegészítve, hogy a demóban elhelyezett fúrógép makett segítségével is lehet 1-1 jó termék vagy selejtes termék elkészültét szimulálni, ill. a demóba a „D02 demó – Gyártás monitorozás” szcenárióból, MQTT protokollon továbbított adatokat is be kell tudni csatornázni.

Az adatgyűjtés eredményét egy time-series adatbázisban (Influx db) kell eltárolni, az adatfeldolgozást és megjelenítést ebből az adatbázisból kell elvégezni.

Minden szinten egy-egy Raspberry PI számítógép végzi az adatmegjelenítést (ahol értelmezhető, a munkagép szint, az adatgyűjtést is). Az alkalmazásnak támogatni kell egy gyáron belül több cella (1-100), egy cellán belül több gép (1-100) kezelését is, de a demóban mindegyik szinten csak 1-1 PI lesz megvalósítva. A vizualizációs felületeket egy-egy webböngésző (chromium) segítségével jelenítjük meg a PI-ken.

Az alkalmazás komponensei jelenleg a TK-ban található egyik szerveren található virtuális gépen futnak (gyártás szimulátor, backend, frontend) ezt a megoldást szeretnénk megtartani. Az új rendszert úgy kell kialakítani, hogy az elkészültéig a régi alkalmazás futtatható legyen!

További infó az Ipar 4.0 Technológiai központban - I ép. fsz. 017.

A jelentkezéshez személyes egyeztetés szükséges!

Feltételek

  • linux, Influx db, MQTT, Raspberry PI, docker, frontend / backend fejlesztés tapasztalat

Maximális létszám: 4 fő