Middleware eszköz vizsgálata és kiválasztás támogatása

2023-2024 tavasz

Szoftver

Téma leírása

A 2010-es évek végével azzal szembesül a pénzintézeti IT, elkezdődött egy változás az integrációs fejlesztői keretrendszerek piacán. A korábban tért hódító Enterprise Service Bus (ESB) megoldások már egyre kevésbé támogatottak, köszönhetően valószínűleg az időközben megjelenő trendeknek (konténerizáció, MSA). Az ESB termékek még elérhetők a piacon, azonban mellettük egyre közkedveltebbek azok az opensource megoldások, amelyek segítségével kialakított routing, transformation, orchestration, integration workflow, feladatokat ellátó alkalmazások konténerben képesek működni (pl. Apache Camel, Spring Integration).

Feladat:

-  Pénzintézeti IT integrációs környezet megismerése, beleértve az aktuálisan alkalmazott integrációs technológia alkalmazását. 

-  Az alkalmazott eszközt kiváltó technológiák bemutatása. Javaslat megfogalmazása a leginkább megfelelő technológia bevezetésére és ennek indoklása, figyelembe véve:

- pénzintézetekre vonatkozó MNB elvárásokat,

- fenntartható üzemeltetési aspektusokat és költségeket

-  technológiai korlátokat (pl. protokoll támogatás, tranzakció menedzsment stb.). 

-  Prototípus készítése a bevezetésre javasolt keretrendszer segítségével egy már éles üzemben működő integrációs komponens funkcionalitásának reprodukciójának formájában. 

 

A félév során a munka közösen történne a külsős partnerrel és az egyetemi konzulenssel. A félév eleje ismerkedéssel indulna a technológiák és a céges lehetőségek területén, majd kialakulna egy cél/prototípus/demo, melynek a megvalósítása a félév során történne, de a téma akár következő félévben is folytatható.

A téma keretében várhatóan heti 1 alkalommal történne konzultáció ahol az egyetemi konzulens és a külsős konzulens is részt vesz, itt a státusz átbeszélése és a következő heti feladatok kitűzése lenne a cél.


Külső partner: Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

Maximális létszám: 3 fő