Optimalizálás a petrolkémiában

2023-2024 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

A petrolkémia jól ismert iparág. Hatalmas mennyiségű termékkel dolgozik, például t/h (tonna/óra). Ez azt jelenti, hogy a termelésben bekövetkezett enyhe változás azonnal megsokszorozódik és skálázódik. A projekt célja a gyártósor optimalizálása a profit növelése céljából. Ennek elérése érdekében a gyártás optimalizálása először egy digitális ikerpáron történik meg, majd amikor tesztelés és kiértékelés következik a gyártás megkezdése előtt. Esetünkben a digitális iker olyan szoftver alapú szimulációt jelent, amely matematikai képletek és iterációk segítségével modellezi a gyártó üzem viselkedését.

A projekt keretében in silico optimalizálás történik a jobb gyártási paraméterek megtalálása érdekében. Nem végzünk kémiai folyamatmodellezést, mivel azt már külső szoftverrendszerek (pl. Hysys, Pro2, DWSim) végzik. A feladat az ilyen modellező rendszerek interfészének kialakítása és optimalizálási technikák alkalmazása. Elsődleges célunk az üzleti célok érdekében történő optimalizálás. Ez azt jelenti, hogy a költségek és a bevételek is be vannak ágyazva a modellekbe. Így optimalizáljuk a profitot.

Az utóbbi időben a szimulációs szoftver eredményét mesterséges neurális hálózatokkal (ANN) becsülik. A projekt egyik célja ilyen ANN-ok, úgynevezett surrogate modellek kifejlesztése.

A hallgató a következő témákon dolgozhat.

  • Speciális lokális keresési algoritmusok
  • Globális optimalizálási technikák
  • Feed-forward neurális hálózatok fejlesztése
  • Deep reinforcement learning technikák

Maximális létszám: 10 fő