Villamosenergia-monitorozó és elemző komponens ipari interfésszel

2023-2024 tavasz

Nincs megadva

Téma leírása

Villamos eszközeink a betáplált elektromos energiát alakítják át számunkra hasznos működéssé. Az eszközünk által felvett áram, az általa keltett ingadozások, zavarok jellemzőek úgy magára a működésre, mint az abban résztvevő alkatrészek igénybevételére és állapotára: nyomot hagynak a szikrázó áramszedők, a kiegyensúlyozatlan motoralkatrészek, de a hiányos kenésű vagy szoruló alkatrészek mozgatásakor felvett megnövekedett nyomatékot eredményező áram is. Az analízishez, az alap statisztikai elemzések mellett így hozzátartozik a mérendő elektromos jelek idősoros és spektrális elemzése, mintázatok felismerése is. Egy felügyeleti rendszer számára egy nem csak érzékelő, de analitikai előfeldolgozást végző szenzor megkönnyíti az anomáliák detektálását és a hibaállapotok korai felismerését, így csökkenthetők a nem kívánt leállások és a selejt termelése.

A hallgató feladata egy ilyen érzékelőmodell elkészítése egy meghatározott elektromosteljesítmény-tartományra, a Balluffnál más meglévő jelfeldolgozás és adatreprezentáció alkalmazása és a szükséges algoritmusok és szoftverfunkciók kifejlesztése, valamint a megoldás demonstrációja szimulált hibaállapotok bemutatásával.

A munka során az alábbi ismeretekben lehet elmélyülni, tapasztalatot szerezni: NYÁK-tervezés, analóg és digitális hardver ismeret, forrasztás, méréstechnika, fizika, beágyazott szoftverfejlesztés.

A téma felvétele előtt személyes konzultáció szükséges.

Megjegyzés:
A kiíró cég veszprémi, de budapesti irodával is rendelkezik. A téma teljesíthető Budapesten is (az iroda az egyetem közelében van: 1117 Budapest, Garda u. 2., Budapart Gate irodaház), a veszprémi kollégákkal történő konzultáció online is történhet. A munkavégzés módja és helyszíne, a konzultációk gyakorisága a folyamat elején egyeztetésre kerül.


Külső partner: Balluff Elektronika Kft.

Maximális létszám: 1 fő