A rendezvény  a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken folyó alkalmazásfejlesztési és kutatási projektek fényében  összefoglalja a legfrissebb mobilos trendeket és fejlesztői újdonságokat. A vezető mobilplatformok (Android, iOS, Windows Phone) mellett bemutatjuk a különféle crossplatform és webes megoldásokat is.

HELYSZÍN:

BME Q épület Simonyi Károly terem Q-I (Budapest 1117, Magyar tudósok krt. 2.)

DÁTUM:

2014. február 26.

IDŐPONT:

14:15 (regisztráció 13:30-tól)

Facebook esemény:
Előadás diák letöltése:

 

A MOBIL AUT 2014 csapata

Köszönjük a részvételt! – A MOBIL AUT 2014 csapata

Novum 22. adás (részlet)

Program

/  Regisztráció (13:30–14:15) 
/  Megnyitó és tanszéki bemutatkozás (14:15–15:30)
/  Kávészünet (15:30–16:00)
/  Szakmai szekció 1 (16:00–17:30)
/  Kávészünet (17:30–18:00)
/  Szakmai szekció 2 (18:00–20:00)
/  Nyereménysorsolás a résztvevők között (20:00)

Előadások

Informatika a BME AUT-on

Előadás diák letöltése

Mobilszoftver-fejlesztés

Előadás diák letöltése

Háttér rendszerek

Előadás diák letöltése

Windows Phone fejlesztői érdekességek

Előadás diák letöltése

A Windows Phone okostelefonok egyre népszerűbbek. Míg 1-2 éve csak elvétve lehetett látni egy-egy ilyen telefont ma már több milliós felhasználói bázis áll a platform mögött. Emiatt a fejlesztőknek is nagyobb a felelőssége, hogy alkalmazásaik innovatívak és igényesek legyenek. Az igényességben kulcsszereplő a felhasználói élmény, ahol olyan apróságok is, mint például az animációk nagymértékben fokozzák a felhasználó elégedettségét. Természetesen az igényesség mellett az is fontos hogy az alkalmazásunk jól működjön. A fejlesztés során azonban mindig problémás az alkalmazást valós környezeti viszonyok között tesztelni. Szerencsére az SDK rengeteg támogatást nyújt a programozó számára. Az előadás során, valós ipari projekteken keresztül mutatjuk meg az említett témákkal kapcsolatos kihívásokat, megszerzett tapasztalatokat és a megoldásokat.

Android: lehetőségek és kihívások a piacvezető mobilplatformon

Előadás diák letöltése

Az Android nem áll meg a fejlődéssel a magabiztos piaci pozíció elérése után sem. Az újdonságok, optimalizálások, mint például a Fused location, vagy a felhasználói felületek egységes kezelése, mind a minőségi alkalmazások fejlesztésére ösztönzik a programozókat. A piacvezető szerep egyben azt is jelenti, hogy egy alkalmazásnak nehéz észrevetetnie magát a piactéren. A különböző útmutatók megfelelő értelmezése és alkalmazása segíthet a szoftvereket használhatóvá és szerethetővé, ezáltal népszerűvé tenni. Az operációs rendszer a nyitottságával is kitűnik a mezőnyből, ami költséghatékony ipari megoldások készítését is lehetővé teszi, továbbá a fejlett fejlesztői eszközök lehetővé teszik az olyan modern szoftverfejlesztési módszerek és eszközök használatát, mint a Test Driven Development, illetve a Continous Integration. Az előadásban példákon és valós projekteken keresztül mutatjuk be ezeket az irányokat és lehetőségeket.

Hatékony szoftverfejlesztés iOS-en

Előadás diák letöltése

Az Apple menetrendszerűen érkező friss operációs rendszere nemcsak megjelenésében hoz újat, de láthatóan a bevált programozói gyakorlatoknak megfelelő módon könnyíti és gyorsítja meg alkalmazások készítését. Habár a szigetszerű iOS alkalmazás-készítés mind a mai napig jellemző még nagyobb cégek esetében is, a vállalati alkalmazások készítése során a fejlesztési folyamatokat is újra kell gondolni. A korszerű eszközök, mint például a Continouos Integration-t támogató szolgáltatások bevetése messze nem olyan bonyolult, mint sokan gondolják, és a befektetett munka hamar megtérül. 

Multiplatform mobiltechnológiák

Előadás diák letöltése (PhoneGap, Smart TV)
Előadás diák letöltése (TypeScript, C++)
TypeScript példakód letöltése

Multiplatform alkalmazások fejlesztésénél nehézséget jelent, hogy az egyes rendszereken használt eltérő technológiák miatt több, különböző programozási nyelven készült kódbázist kell implementálnunk, ami jelentősen megnöveli a fejlesztésre és a későbbi karbantartásra szánt időt. Ennek elkerülésére alkalmazhatunk multiplatform technológiákat, melyek segítségével lehetőségünk nyílik minden platformon ugyanazt programozási nyelvet használni, így kevesebb funkcionalitást kell többszörösen megvalósítanunk.

Az előadáson megismerkedünk a multiplatform fejlesztés két irányával, a mobilplatformok natív technológiái alatt a C++, azok felett pedig a JavaScript nyelv és a PhoneGap alkalmazásával, emellett pedig betekintést nyerünk a TypeScript alapjaiba, ami a JavaScript alkalmazások fejlesztését teszi egyszerűbbé és hatékonyabbá. Szemléltetjük, hogy a webes technológiák ismerete hogyan segíti egy hasonlóan fragmentált szegmens, az okos TV-kre való fejlesztés egységesítését.

Modellvezérelt multiplatform fejlesztés

Előadás diák letöltése

A mobileszközök és alkalmazásaik meghatározó szerepet játszanak napjaink szoftveriparában és várhatóan annak jövőjében is. A mobilplatformok sokszínűségének következménye, hogy az egyes alkalmazásokat platformonként külön-külön el kell készíteni, ami jelentős fejlesztői erőforrást igényel. Bár a mobilfejlesztők általában több platformhoz értenek, azokat nem egyenrangúként kezelik, hanem egyéni szempontjaik szerint priorizálják őket. Annak érdekében, hogy a fejlesztőket ebben a környezetben támogatni tudjuk, megfelelő módszerekre, eljárásokra és eszközökre van szükségünk. Munkánk legfőbb motivációja, hogy olyan módszert dolgozzunk ki, amely javítja a fejlesztői produktivitást és az alkalmazás minőségét, miközben gyorsítja az alkalmazás piacra kerülését is.

Felhasználó-központú tervezés

Előadás diák letöltése

Akár mobil, akár webalkalmazás fejlesztésébe fogunk, egyszer minden kliensoldali szoftver életében eljön a pillanat, amikor el kell készítenünk azt a bizonyos felhasználói felületet. Ahogy az összetett PDA-k bukása és az egyszerű, „párdolláros” alkalmazások kirobbanó sikere is mutatja, változatos képességek hosszas listája nem elegendő a sikerhez: legalább ilyen fontos a kezelőfelület, amin keresztül elérhetjük őket. A pozitív felhasználói élmény biztosítása számos kihívást rejt; alapos kutatómunkára és tervezésre van szükség, mielőtt a fejlesztőeszköz elé ülnénk. E folyamat legfontosabb elemeivel, eszközeivel - és buktatóival - ismerkedünk meg az előadás során.