Linux programozás (VIAUJV57)

Tárgyfelelős

Lengyel László Dr. fényképe
Lengyel László Dr.
Tanszékvezető helyettes, egyetemi tanár
Q.B208.
+36 (1) 463-2870

Felelős oktató

Bányász Gábor fényképe

Tárgy hivatalos adatlapja: http://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIAUJV57

Célkitűzés

A tárgy célja a Linux platform, mint fejlesztési környezet megismertetése a hallgatókkal. Bemutatja a Linux környezet sajátosságait, a fejlesztés, hibakeresés lehetőségeit. A hallgatók az órák során elsajátíthatják a programok közötti kommunikáció megvalósítását, a többszálú programozást, az I/O vezérlést, kernel modulok készítését, és a Qt programok fejlesztését.
Kiindulási alapot kívánunk nyújtani azoknak, akik Linux platformon tervezik szerver programok, desktop alkalmazások vagy beágyazott rendszerek fejlesztését.

Házi feladattal kapcsolatos tudnivalók

  • A házi feladat leadási határideje az utolsó gyakorlat, illetve az első vizsgaalkalom, ami a pótlási héten van. (Ha valaki csak házi feladatot ad le, akkor nem kell jelentkeznie a vizsgára.) Előzetes egyeztetés alapján korábbi leadásra van lehetőség.
  • A házi feladathoz két dokumentációt is készíteni kell. Egy felhasználóit, amely kliens program esetén a program kezelői felületét írja le, szerver program esetén a rendszer konfigurálását és futtatását. A másik, nagyobb terjedelmű a fejlesztői dokumentáció. Célja, hogy egy másik fejlesztő a dokumentum alapján megértse a program működését. Célszerű egy struktúrális felépítés ábrával kezdeni, majd az egyes részek funkcióit kifejteni. Egyéni protokollt használó hálózatos program esetén le kell írni a protokollt is. Minimális terjedelme 3 oldal. A dokumentációt elegendő elektronikusan leadni.
  • Leadáskor be kell mutatni a programot/rendszert működés közben. Ezt követően átnézzük a dokumentációt és megtekintjük a forráskódot. Várható továbbá néhány fejlesztéssel kapcsolatos kérdés is.
  • A házi feladat és a dokumentációk leadása az aláírás feltétele.
  • Házi feladatot személyesen lehet leadni. A leadás a tanszéki laborban történik. Lehetőség van saját notebookon, vagy távoli hozzáféréssel bemutatni.
  • (A tévhitek eloszlatása végett: nem csak hálózatos programot lehet házi feladatként készíteni.)

Hírek   A tárgy híreinek olvasása RSS-en keresztül

Nincsenek aktuális hírek a tárgyhoz. Ha a később megjelenő hírekről azonnal értesülni szeretne, iratkozzon fel az RSS csatornánkra.

Régebbi hírek »

Jegyzetek

A tárgyhoz nincs feltöltve jegyzet, vagy az csak belépett illetve a tárgyat felvett hallgatók számára érhető el.