Nagyteljesítményű mikrokontrollerek és interfészek laboratórium (VIAUMA17)

Tárgy hivatalos adatlapja: https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIAUMA17

A tantárgy célkitűzése:
Az elvégzendő mérések a Nagyteljesítményű mikrokontrollerek és interfészek tárgyhoz kapcsolódnak, kiegészítik és a gyakorlatban is bemutatják a megelőző félévben előadásokon és gyakorlatokon hallottakat. A mérések az előzménytárgy főbb tématerületeit lefedve gyakorlatias, naprakész tudást biztosítanak. A hallgatók a mérések során gyakorlatban is megismerkednek a grafikus processzorok (GPU) programozásával, megvizsgálják a népszerű USB interfész használatát. Ezenkívül megvizsgálják a párhuzamos végrehajtás különböző lehetőségeit egy heterogén SoC áramkör (Xilinx Zynq) segítségével. További mérések során a hallgatók betekintést nyerhetnek a nagyobb teljesítményű, ARM architektúrájú mikrovezérlőkre történő szoftverfejlesztésbe FreeRTOS és Linux operációs rendszer alkalmazásával.

A laborok tematikája:
A tárgy első mérése során a processzor mikroarchitektúrák alapvető funkcionális elemeinek működését vizsgálják meg a hallgatók gyakorlati példákon keresztül. A következő két mérés a grafikus processzorok (GPU) programozásával foglalkozik. A harmadik és negyedik mérésen a hallgatók megismerkednek az USB interfész használatával mind a host, mind az eszköz oldaláról. A hatodik és hetedik mérés a párhuzamos végrehajtás különböző lehetőségeit vizsgálja meg képfeldolgozási feladatok példáin keresztül, egy Xilinx Zynq PSoC segítségével összehasonlítva az FPGA-ban megvalósított hardveres, valamint a SIMD utasításokkal gyorsított processzor alapú feldolgozás tulajdonságait. A nyolcadik és kilencedik mérésen a beágyazott rendszerekre történő szoftverfejlesztés objektumorientált megközelítésének, illetve a beágyazott operációs rendszerek (esetünkben FreeRTOS) alkalmazásának előnyeit mutatjuk be ARM architektúrájú mikrovezérlőkön. Az utolsó mérésen a hallgatók a Linux alapú szoftverfejlesztést ismerhetik meg többmagos processzorok esetén.

Az elvégzendő mérések:
1. Processzorok funkcionális egységeinek vizsgálata
2. Grafikus processzorok általános célú programozása 1.
3. Grafikus processzorok általános célú programozása 2.
4. USB kommunikáció megvalósítása és vizsgálata 1.
5. USB kommunikáció megvalósítása és vizsgálata 2.
6. Párhuzamosan végrehajtható algoritmusok megvalósítása Zybo platformon 1.
7. Párhuzamosan végrehajtható algoritmusok megvalósítása Zybo platformon 2.
8. Objektumorientált alkalmazásfejlesztés beágyazott környezetben
9. FreeRTOS operációs rendszer alkalmazása ARM mikrovezérlőn
10. Alkalmazásfejlesztés multiprocesszoros környezetben

Hírek   A tárgy híreinek olvasása RSS-en keresztül

Nincsenek aktuális hírek a tárgyhoz. Ha a később megjelenő hírekről azonnal értesülni szeretne, iratkozzon fel az RSS csatornánkra.

Régebbi hírek »

Jegyzetek